Recepty » Dýňová polévka s červenou čočkou
Ingredience
- dýně HOKAIDO střední velikost, taky můžeme použít máslovou dýni neboli obyčejnou dýni
- pár růžiček květáku
- 1 - 2 rajčata
- 1 až 1,5 hrnku červené čočky
- 4 lžíce oleje, másla nebo Ghí ( přepuštěné máslo)
- čerstvá nebo sušená petrželová nať
- kokosové mléko (nemusí být, ale dodá polévce vyjímečnou chuť, jako náhradu lze použít sladkou smetanu, nebo máslo)
- koření: sůl, kurkuma, černý pepř, černé hořčičné semínko, indický kmín (džíra), případně dle chuti můžeme dochutit nějakou směsí našeho oblíbeného koření
- slunečnicové, dýňové, sezamové a lněné semínka k opražení
Postup
Dýni HOKAIDO neloupeme. Slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne. Rozkrojíme ji, odstraníme střed se semeny a nakrájíme na kostky. Květák nakrájíme na malé růžičky.
Do hrnce dáme rozpustit olej, máslo nebo Ghí, pak přidáme hořčičné semínko, římský kmín a pomalu koření zahříváme, dokud nezačne hořčičné semínko pukat a vyskakovat z hrnce J (můžeme použít pokličku na přikrytí).
Přidáme nakrájenou dýni na kostky a pár minut (5 – 10´) dusíme na oleji s kořením. Občas zamícháme. Poté přidáme červenou čočku (propláchnutou ve vodě) a všechno zalijeme vodou. Přidáme 1 lžičku kurkumy, černý pepř, a případně nějakou směs mletého koření.
Vaříme, dokud se červená čočka nerozvaří - cca 20 minut. V půlce vaření přidáme růžičky květáku. Když se čočka rozvaří, přidáme kokosové mléko a 2 až 3 lžičky soli. Krátce povaříme a nakonec přidáme nakrájená rajčata na kousky a petrželovou nať. Polévku přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát.
Mezitím na sucho opražíme semínka na pánvi několik minut.
Polévku podáváme s opraženými semínky, výborná je s čápátí ( placky z nekvašeného chleba) nebo s pečivem.
Polévka je dostatečně sytá a výživná a postačuje jako hlavní chod na večeři nebo oběd.
Fantazii se meze nekladou.., pokud máte rádi brambory nebo jinou zeleninu v polévce přidejte ji!
Pro řidší polévku přidejte více vody. Pokud budete vařit polévku z dýně HOKAIDO, polévka má krásnou oranžovou barvu.
Dýně HOKAIDO je výjimečná tím, že ji nemusíte loupat, má mnoho vitamínu a minerálních látek – je doslova vitamínovou bombou, má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny. Polévka je vhodná hlavně v podzimním a zimním období. Při konzumaci pokrmů z dýně HOKAIDO oceníte především její jemnou, sladkou a lehce oříškovou chuť.