Články » Vegetariánství v číslech
Nabízíme náhled do statistických čísel u jevů, které jsou ve vztahu k vegetariánství. Vyzývá k zamyšlení...
Zde vám nabízíme náhled do statistických čísel u jevů, které jsou ve vztahu k vegetariánství: jako například světový hlad, ekologie, rakovina, cholesterol atd. Vyzývá k zamyšlení...
Hlad
• Počet lidí na zemi, kteří ročně umírají na následky podvýživy: 20 milionů
• Počet lidí, které by Amerika uživila, kdyby využila půdu při snížení výroby masa o 10 %: 100 milionů
• Poměr kukuřice pěstované v USA pro lidi (z celkového počtu): 20 %
• Poměr kukuřice pěstované v USA pro dobytek: 80 %
• Poměr ovsa pěstovaného v USA pro dobytek (z celkového počtu): 95 %
• Ztráta proteinů při použití zrnin ke krmení dobytka oproti přímé spotřebě: 90 %
• Na světě průměrně umírá 1 dítě na následky podvýživy každých 2,3 sekund
• Na jednom akru půdy lze vypěstovat 40 000 liber brambor
• Na jednom akru půdy lze vyprodukovat pouze 250 liber hovězího masa
• Poměr půdy využité v USA k produkci hovězího masa 56 %
• Na produkci 1 libry hovězího masa je potřeba 16 liber zrnin a sojových bobů
Ekologie
• Příčina globálního oteplování: skleníkový efekt
• Hlavní příčina skleníkového efektu: emise kysličníku uhličitého z fosilních paliv
• Potřeba fosilních paliv k produkci masité stravy oproti vegetariánské: 3 x více
• V USA bylo odstraněno 260 milionů akrů pralesů kvůli produkci masité stravy.
• USA ročně importují ze Střední Ameriky 300 000 000 liber masa.
• Ve Střední Americe trpí podvýživou 75 % dětí ve věku do 5 let.
• Každý rok vymře 1 000 druhů při destrukci deštných pralesů pro pastviny dobytka
Rakovina
• Riziko rakoviny prsu je u žen, které jedí maso každý den 3,8 x větší než u žen jedících maso méně než jednou týdně
• Riziko rakoviny prostaty je u mužů, kteří jedí maso každý den 3,6 x větší než u mužů jedících maso příležitostně nebo vůbec
Cholesterol
• V USA je 125 zdravotních škol, z kterých pouze 30 vyžaduje kurz výživy
• Průměrný lékař V USA byl během 4 let na zdravotní škole vzděláván o výživě pouze 2,5 hodiny
• Nejčastější příčina úmrtí v USA je infarkt
• Infarkt průměrně zabíjí v USA každých 45 sekund
• Riziko úmrtí na infarkt v USA: 50 %
• Riziko úmrtí na infarkt v USA u vegetariánů: 15 %
• Riziko úmrtí na infarkt v USA u veganů: 4 %
• Průměrná hladina cholesterolu v krvi u lidí s masitou stravou: 210 mg/dl
• Riziko úmrtí na srdeční choroby u mužů, jejichž hladina cholesterolu v krvi je 210 mg/dl: více než 50%
Přírodní zdroje
• Chov dobytka spotřebuje více než polovinu vody užité pro veškeré účely v USA
• Na vypěstování jedné libry pšenice se spotřebuje: 25 galonů vody
• Na produkci jedné libry hovězího masa se spotřebuje: 5 000 galonů vody
• Na jednu kalorii proteinů z hovězího masa se spotřebuje: 78 kalorií fosilních paliv
• Na jednu kalorii proteinů ze sójových bobů se spotřebují: 2 kalorie fosilních paliv
• Z celkové spotřeby přírodních materiálů v USA (farmy, lesnictví, doly, fosilní paliva) se spotřebuje na chov dobytka: 33 %
• Z celkové spotřeby přírodních materiálů v USA by se spotřebovalo na kompletní vegetariánskou stravu obyvatel: 2 %
Antibiotika
• Poměr dobytka v USA krmených antibiotiky: 55 %
• Poměr infekcí stafylokoků odolných penicilínu v roce 1960: 13 %
• Poměr infekcí stafylokoků odolných penicilínu v roce 1988: 91 %
Pesticidy
• Všeobecný názor: Ministerstvo zemědělství USA chrání zdraví obyvatel při inspekcích masa
• Realita: méně než jedno z každých 250 000 poražených zvířat je testováno na zbytky toxických chemikálií
• Poměr významných koncentrací DDT v mateřském mléce v USA: 99 %
• Poměr významných koncentrací DDT v mateřském mléce v USA u vegetariánek: 8 %
• Množství Dieldrinu u průměrných kojených amerických dětí je 9x vetší než je přípustná úroveň
Etika
• Počet zvířat zabitých v USA pro maso za jednu hodinu: 660 000
(Zdroj: http://www.veg.org/veg/FAQ/extinction.html)