Články » Meditace DŽAPA (japa)

Džapa, neboli tiché odříkávání, je meditace, při níž se používají korálky (růženec).

Meditace DŽAPA (japa)

DŽAPA (japa)

 

Džapa, neboli tiché odříkávání, je meditace, při níž se používají korálky (růženec). Korálky nám pomáhají v soustředění, neboť zaměstnáváme navíc i hmat, a čím více smyslů je zapojeno do meditace, tím snadněji lze udržet mysl pohrouženou v mantrách. Vezměte korálky do pravé ruky a palcem a prostředníčkem (ukazováček nepoužívejte) uchopte hlavní kuličku se střapcem, která označuje začátek a konec. Při doteku této hlavní kuličky pomalu a zřetelně intonujte mantru:

 

GÓRANGA

 

Následně palcem a prostředníčkem uchopte první malou kuličku tak, aby se hlavní kulička posunula směrem k vám. Při dotyku jednotlivého korálku recitujte nahlas (bez hlubokých nádechů) tuto mantru:

 

Gopála Govinda Ráma

Madana-Mohana

Na každé jednotlivé kuličce opakujte tento sled manter, až dojdete na konec, tedy k hlavní kuličce. Na ní opět pomalu intonujte mantru GÓRANGA. Jestliže budete chtít pokračovat a udělat další kolo, otočte korálky tak, aby se vaše poslední kulička stala první, tedy pokračujete opačným směrem (nazpátek). Hlavní kuličku nepřeskakujte. Růženec má 108 korálků + 1 hlavní, pro začátečníky a děti je vhodný růženec poloviční o 54 korálcích (+ 1 hlavní).

Během meditace se může stát, že vám mysl někam „odběhne“ a nebude zcela pod vaší kontrolou. Jakmile si to uvědomíte, nebojujte s ní, ale jednoduše nenásilně vraťte svou pozornost na zvuk manter a dotek korálků. Uvidíte, že se po pravidelné meditaci mysl vytrénuje a zklidní a budete ji moci udržet déle pod kontrolou, soustředěnou na meditaci. Meditovat s džapou můžete také na procházce v parku nebo někde v přírodě, kde vás nebude nikdo rušit. Vhodné je si udělat jedno kolo džapy na korálcích ráno a jedno večer před spaním.