Recepty » VegeBurger

VegeBurger

Ingredience

  • 150g cizrny
  • 150g strouhaného sýru (Gouda)
  • 100-150g kukuřičné strouhanky (může být i jiná),
  • ¼ cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • ½ červené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce plnotučné hořčice.
    Koření – 2 PL Adžiky (Vitana), 1 PL Gyrosu, sůl, pepř
    (fantazii se meze nekladou - směsi na grilování, koriandr, libeček nebo červená paprika a určitě čerstvá petrželka)
  • Ostatní suroviny: hamburgerové bulky, tzatziki, kečup, hořčice, cibule, plátkový sýr, okurka, salát, rajče, sterilované kyselé červené zelí

Postup

Vegeburger, to je úžasná věc. Pokaždé chutná, dokonce jsme už slyšeli i názory, že je lepší než originál…

Před samotným vařením je potřeba cizrnu, namočit minimálně na 8 - 12 hodin.
Následuje proces vaření.
Cizrnu vaříme odkrytou mírným varem hodně do měkka - alespoň jednu hodinu.  Uvařenou cizrnu scedíme a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s kaší z cizrny.
Následně najemno nakrájíme cibuli, červenou papriku, petrželku, prolisujeme česnek, přidáme hořčici a vše opět smícháme. Přisypeme strouhanku, koření, sůl a vše důkladně promícháme.
Ze směsi vytvarujeme větší koule, které zmáčkneme v dlaních, až z nich vzniknou hezké placičky, které potřeme s obou stran dostatečně olejem. Placičky grilujeme na prudkém žáru (ohni) z každé strany asi 5 minut - jednoduše dozlatova.
Pečivo rozkrojíme podélně, krátce opečeme na grilu do křupava, rozložíme na 1/2 plátky salátové okurky, pomažeme tzatziki, případně hořčicí a kečupem. Vložíme vegeburger, plátkový sýr, posypeme cibulkou, dle vlastního uvážení přizdobíme okurkou, salátem nebo rajčetem.
V letním parnu a sezóně nejlépe vším. :-) Nakonec přiklopíme druhou půlkou housky
a můžeme se zakousnout.