Recepty » Bramborový salát

Bramborový salát

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 120 g mrkve
  • 80 g kořenové petržele
  • 120 g sterilovaných kyselých okurek
  • 60 g mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • (nejlepší je Bonduelle)
  • 30 g sterilované kukuřice (Bonduelle)
  • 100 g sýru Gouda nebo Eidam
  • (pro vegan verzi možno přidat posolené kostičky přírodního tofu)
  • 160 g sójové tatarky
  • (nejlepší je „Tatarská omáčka vegan“ od firmy Spak - prodej Tesco)
  • 160 g bílého jogurtu (nebo použijte 320 g sójové tatarky)
  • kousek cibule dle chuti (nebo koření Asafoetida)
  • trochu obyčejné hořčice, sůl, pepř

Pokud se Vám povede salát kyselejší, můžete to napravit trochou obilného sladu nebo sirupu z Agáve.

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, aby byly měkké, ale nerozpadaly se.

Je lepší použít pevnější odrůdy brambor (během vánoc je možno koupit „salátové“).

Uvařené oloupané brambory protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme. Kořenovou zeleninu do měkka povařenou, nakrájíme na malé kostičky, sýr na trochu větší kostky, smícháme s nadrobno nakrájenými okurkami, cibulkou a ostatními ingrediencemi. Necháme v lednici několik hodin odležet.

Salát můžeme ozdobit zelenou petrželkou a kousky barevné syrové zeleniny.