Články » Proč meditovat

Co myslíš – proč lidé meditují? Podívejme se společně na nejdůležitější důvody.

 Proč meditovat

Zlepšení zdraví a upevnění fyzického i duševního sebevědomí

Čím dál častěji si lékaři začínají uvědomovat vztah mezi fyzickým zdravím a stavem vědomí. Například pacientům trpícím žaludečními vředy nebo vysokým krevním tlakem doporučují nejen změnu jídelníčku, lehká fyzická cvičení, ale také meditaci. Klinické výzkumy ukázaly, že meditace způsobuje kromě jiného snížení krevního tlaku, zpomalení rytmu srdce, snížení rizika cévních onemocnění. Uvolnění se od stresu a únavy, relax těla i mysli a zmírnění napětí svalů má za výsledek zvýšení schopnosti regenerace našeho organismu.

 

Zbavení se úzkosti a deprese, dosáhnutí klidné mysli

Někteří lidé prožívají nějaký druh úzkosti či deprese. Neví přesně, co je trápí ani proč nevidí smysl ve svém životě. Prostě cítí vnitřní prázdnotu a neví, jak si s ní poradit. Je to mnohem hlubší problém než stres. Většina lidí, kteří prožívají takový stav, se začínají přejídat, pijí alkohol, berou drogy nebo takzvané antidepresiva proto, aby zapomněli na svou vnitřní prázdnotu a neštěstí. 
Meditace nám pomáhá překonat takové pocity a stavy, a to přirozeným způsobem. Díky meditaci můžeš zakusit opravdové štěstí a klid, osvobození se od strachu a deprese. 



Realizace „kdo jsem“ a poznání své vnitřní hodnoty

Pochopení své podstaty není možná běžně nejčastějším cílem, pro který lidé začínají meditovat, sic je to nejdůležitější přínos, který nám může meditace poskytnout. 
Pochopení sebe sama nám umožní adekvátní vymezení našich skutečných potřeb, tužeb. Dovoluje nám nasměrovat život tak, aby nám přinesl uspokojení a vnitřní pocit naplnění. 
Meditace nám dává pocity pohody, plné ochrany, úplného bezpečí a plného vědomí.

 
„(...) Když člověk dosahuje této úrovně, nevzdálí se už nikdy od pravdy a nemyslí si, že by mohl získat něco cennějšího. V tomto stavu jím nepohnou ani ty největší těžkosti. Toto je vskutku opravdové osvobození ode všech strastí pocházejících ze styku s hmotou.“
Bhagavad gita 6.20-23