Recepty » Halva z cizrnové mouky (Besan ladoo)

Halva z cizrnové mouky (Besan ladoo)

Ingredience

  • 250 g másla
  • 500 g cizrnové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 140 g cukru (Golden Sugar-dark muscovado, přírodní třtinový cukr nebo sušená třtinová šťáva Panela)
  • 100 g vlašských ořechů

Postup

V hrnci, na mírném plameni, rozpustíme máslo, potom přidáme cizrnovou mouku. Zpočátku pražíme na středním, později na mírném ohni celkem asi 20-30 minut, dokud cizrna nebude mít zlatohnědou až hnědou barvu (pozor nesmí se připálit).

Nakonec přidáme zlehka nasucho na pánvi opražený kokos a posekané kousky ořechů. Ještě chvíli opražíme.

Odstavíme z ohně a vmícháme cukr. Můžeme ochutnat, zda je hmota dostatečně sladká, protože každý cukr má jinou sladivost. Pokud se nám zdá, že je masa sladká málo, jednoduše dosladíme. Když hmota trochu zchladne, můžeme z ní tvarovat kuličky. Také ji můžeme dát na plech a po vychladnutí nakrájet na kostičky.

Z tohoto množství můžeme ukoulet přibližně 50 kuliček o průměru asi 2,5 cm.

 

Velice rychlá a chutná sladkost, která uspokojí všechny „bezlepkáče“, :-)  ale také náročné jedlíky.