Recepty » Sandéš
Ingredience
- 2 baleni syrovátkového sýru "na italský způsob"
(možné koupit např. v Lídlu sýr značky "Pilos"440 g)
Můžete však zkusit i jiný syrovátkový sýr, neutrální, ale ne nakyslé chuti.
- 90 g třtinového nebo jiného cukru, fruktózy apod.
(vždy platí, že dáváme1/5 cukru k hmotnosti sýru)
- špetka mletého čerstvého kardamomu
- pistáciové nebo vlašské ořechy na ozdobu
- malé papírové košíčky na hotové kuličky, nebo silikonové formičky na pudink
Postup
1/2 - 2/3 sýru dáme na nepřilnavou pánev, přidáme všechen cukr a 3-4 minuty smažíme. Neustále mícháme.Zbytek sýru dáme do misky, do které přidáme osmažený sýr s cukrem a špetku mletého kardamomu.Řádně promícháme a rukama hmotu promačkáváme, aby měla co nejhladší konzistenci.
Pokud chceme připravit kuličky, směs dáme asi na 2 hodiny do lednice. Poté tvarujeme kuličky, které vkládáme do papírových košíčků. Ozdobíme je pistáciemi.
Další možností je použít formičky na pudink. Směs dáme hned přímo do formiček a necháme v lednici delší dobu ztuhnout. Potom Sandéš vyklopíme a ozdobíme ho podle fantazie-sirupem, karobovou polevou, ovocem nebo vlašskými ořechy.