Recepty » Sandéš

Sandéš

Ingredience

  • 2 baleni syrovátkového sýru "na italský způsob"

      (možné koupit např. v Lídlu sýr značky "Pilos"440 g)

      Můžete však zkusit i jiný syrovátkový sýr, neutrální, ale ne nakyslé chuti.

  • 90 g třtinového nebo jiného cukru, fruktózy apod.

      (vždy platí, že dáváme1/5 cukru k hmotnosti sýru)

  • špetka mletého čerstvého kardamomu
  • pistáciové nebo vlašské ořechy na ozdobu
  • malé papírové košíčky na hotové kuličky, nebo silikonové formičky na pudink

Postup

1/2 - 2/3 sýru dáme na nepřilnavou pánev, přidáme všechen cukr a 3-4 minuty smažíme. Neustále mícháme.Zbytek sýru dáme do misky, do které přidáme osmažený sýr s cukrem a špetku mletého kardamomu.Řádně promícháme a rukama hmotu promačkáváme, aby měla co nejhladší konzistenci.

Pokud chceme připravit kuličky, směs dáme asi na 2 hodiny do lednice. Poté tvarujeme kuličky, které vkládáme do papírových košíčků. Ozdobíme je pistáciemi.

Další možností je použít formičky na pudink. Směs dáme hned přímo do formiček a necháme v lednici delší dobu ztuhnout. Potom Sandéš vyklopíme a ozdobíme ho podle fantazie-sirupem, karobovou polevou, ovocem nebo vlašskými ořechy.