Recepty » Pita se zeleninou, sýrem a marinovaným tofu

Pita se zeleninou, sýrem a marinovaným tofu

Ingredience

  • 2 ks Pita chléb
  • 1 ks Hermelín na gril s kořením, (nebo plátek sýru Gouda či Eidam)
  • 4 větší plátky oranžové papriky
  • 2 delší plátky bílé papriky
  • 4 plátky lilku
  • 4 cherry rajčátka 4 delší plátky cukety
  • 1 menší nový brambor pár růžiček brokolice 2/3  balíčku marinovaného tofu.


Pro pestrost můžeme použít tyto 3 směsi koření vmíchané do oleje či ghí.

Dvě použijeme na zeleninu a jednu na tofu.
a) Adžika (Vitana) -  cca 100 ml oleje, 2 ČL koření , ½ ČL soli
b) Americké brambory (Vitana) – cca 60ml oleje, 2 ČL koření
c) Gril Kotányi – cca 60ml ghí nebo oleje, cca 40 ml vody, 1 ČL koření
Poměry koření jsou orientační, můžeme si namíchat směsi dle vlastní chuti a fantazie.

Postup

Na jeden grilovací tác (či na jeho jednu stranu při menším množství) vložíme do poloměkka podušené čtvrtky brambor a papriky. Můžeme přidat i dýni Hokaido, kterou také předem krátce podusíme. Potřeme směsí koření b) a grilujeme na tácu při větším či středním žáru dozlatova.

Na druhý tác (či na jeho druhou stranu při menším množství) vložíme čerstvě nakrájenou zeleninu: cuketu, lilek, cherry rajčátka a malé růžičky brokolice. Potřeme směsí koření a), grilujeme doměkka.

Dále nakrájíme marinované tofu na plátky, které potřeme směsí koření c) a při grilování můžeme ještě směsí potírat. Pozor, tofu grilujeme jen krátce, aby nebylo suché.
Všechny grilované suroviny pečlivě otáčíme a sledujeme, aby se nám nepřipálily.

Jako třešničku můžeme ještě přidat na hotovou zeleninu trochu grilovaného hermelínu, který můžeme zakoupit již s návodem a připravenou směsí koření přímo v obchodě.

Jakmile máme vše hotové, položíme na mírný žár přímo na gril 2 celé pity. Jakmile se zahřejí a trošku se nafouknou, sundáme je z ohně, rozkrojíme napůl, vložíme list ledového salátu, omáčku tzatziki a naplníme směsí ugrilované zeleniny s trochou roztaveného hermelínu, plátky tofu, popř. plátek kyselé okurky. Na povrch položíme lístečky polníčku. Doporučujeme pitu sníst co nejdříve, aby byla ještě křupavá.:-)