Recepty » Vege Špízy

Vege Špízy

Ingredience

  • 40gr. lilku
  • 4ks malých cherry rajčat
  • 70gr. oranžové papriky
  • 60gr. cukety (co nejmenší)
  • 70gr. sójových nebo tofu nebo párků (firma Sunfood nebo Lunter)
  • 70gr. uzeného tofu
  • cca 25-30 ml oleje + cca 6-8 gr. směsi koření „Gril Barbecue“ (fa Kotányi)
  • ½ ČL směsi „Vega“ (něco jako vegeta, bez glutamátů) nebo trochu soli.

Postup

Nakrájíme lilek na kolečka široká cca 0,5 cm, dle velikosti lilku překrojíme obvykle napůl a můžeme odříznout vzniklé rožky, aby nám ze špízu „netrčely“. Dále nakrájíme cuketu na kolečka široká asi 0,5 cm, oranžovou papriku a tofu na podobně velké kousky jako zeleninu předtím. Sójové párky nakrájíme každý na 4 díly, poté ještě napůl. Rajčátka ponecháme vcelku.

Pokud kombinujeme na špízu suroviny, které se připraví na grilu velmi rychle (např. tofu, sójové párky, rajčata) se zeleninou která vyžaduje delší dobu grilování, je důležité zeleninu, která se griluje déle, předem krátce podusit v troše slané vody, abychom měli všechny suroviny hotovy ve stejném čase.

Dáme do hrnce s trochou vody a ½ ČL směsi Vega prvně nakrájenou papriku (dusíme si asi 9min.), poté přidáme cuketu (dusíme dalších 5min.) a nakonec lilek (stačí na 2-3 min.). Při větším množství je výhodnější podusit každou zeleninu zvlášť. Vyzkoušíme vidličkou, zda je zelenina měkká.
Pokud ano, vyjmeme ji z hrnce, dáme do misky a potřeme směsí koření a oleje. Nakrájené tofu a párky také potřeme kořenící směsí a navlékáme střídavě na pevnější, nejlépe bambusovou špejli.

My navlékáme takto: 2x za sebou- tofu, cuketa, paprika, 2 kousky párků, lilek, rajče,
Dále tofu, cuketa, paprika, 2 kousky párků nakonec. Tofu a párky na každém konci nám hezky udrží vše pohromadě při grilování.
Na mírném žáru grilujeme asi 20-30min.Můžeme během grilování občas potřít špízy kořenící směsí s olejem. Špízy během grilování často otáčíme.

Podáváme s pečivem, či plackami čapátí., sójovou tatarkou, hořčicí, kečupem, ostrými omáčkami - co kdo má rád.