Recepty » Domácí plněná čokoláda bez kofeinu
Ingredience
Hořká nebo mléčná čokoláda:
- 100g přírodního kakaového másla
- 40g karobu (u mléčné čokolády nahradíme 1/2karobu sušeným mlékem)
- 2-3 pol. lžíce medu, nebo přírodního sirupu (např. agáve, javorový, kokosový...)
- přírodní čistý vanilkový prášek, nebo trochu vyškrábaného vnitřku vanilkového lusku, popř. vanilkové esence
- špetka soli
Můžete přidat také trochu mletého kardamomu, skořice, sušeného zázvoru nebo chili. Tato koření mohou „ozvláštnit“ Vaši čokoládu a také jsou velice užitečná, protože pomáhají trávit sladká jídla. Koření si vyberte podle Vaší oblíbenosti.
Světlá náplň:
- 40g kešu ořechů (natural)
- 4 lžičky ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje
- 2 lžičky medu
- trocha vanilky (nemusí být)
Tmavá náplň:
- 20g suš. datlí
- 20g kešu ořechů (natural)
- 2-3 lžičky ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje
- 1 lžička karobového prášku
- 1/2 rovné lžičky mleté skořice (nemusí být)
Postup
Pokud plánujeme čokoládu plnit, nejprve si připravíme náplň, ze které ukoulíme malé kuličky, které budeme později do čokolády vkládat.
Světlá nápň:
Kešu oříšky rozmixujeme v mixéru nebo třeba i ve větším mlýnku na kávu jak nejjemněji se nám podaří, ideálně na hladké ořechové máslo. Pokud nemáme výkonný mixér, můžeme jakmile se hmota začne lepit na okraj nádoby přendat do misky, dodat tuk a mixovat v misce tyčovým mixérem do co nejhladší konzistence. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Poté vytvarujeme malé kuličky podle velikosti formiček (aby nám zůstalo také trochu místa na čokoládu).
Tmavá náplň:
Datle zalijeme horkou vodou a necháme asi 10 minut odležet. Mezitím rozmixujeme kešu ořechy v mixéru na hladkou kašičku nebo co nejjemněji to půjde.
Vodu z datlí slijeme, trochu je osušíme a rozmixujeme dohladka společně s kešu ořechy a ghí. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice a poté vytvarujeme kuličky podle velikosti formiček.
Čokoláda:
Kakaové máslo nahrubo nastrouháme ručně nebo ve strouhacím robotu. Pokud máme menší kousky, můžeme je také jen nakrájet nebo nalámat na menší. Kakaové máslo se však nejlépe rozpouští nastrouhané.
Do hrnce s horkou vodou vložíme skleněnou misku. Zvolíme velikost misky takovou, která nám hezky „sedne“ na vrchní okraj hrnce, aby jej zvrchu utěsnila a zárověň její spodní část byla ponořena v horké vodě. Buďte opatrní, je velmi důležité, aby se Vám do kakaového másla nedostala ani kapka vody, či pára. Čokoláda by se Vám mohla srazit. Voda v hrnci by neměla v žádném případě vřít.
Také veškeré nádoby, formičky i náčiní musí být absolutně suché.Za stálého míchání rozpustíme kakaové máslo, zahřejeme jej na 45-50stupňů. Změřit teplotu můžete obyčejným teploměrem s kovovou tyčinkou, určeným pro měření teploty potravin.
Misku sundáme z hrnce a ihned zašleháme připravený karob. Přidáváme jej postupně, po částech, asi po 2 pol. lžících a zašleháváme ideálně ručním šlehačem, nebo ponorným mixérem. Pokud nemáme, pečlivě promícháme ručně. Hmota se karobem trochu ochladí (asi na 36 stupňů) a poté můžeme přidat med.
Znova promícháme a ochutnáme, zda nám sladkost čokolády bude vyhovovat, event. přidáme ještě trochu sladidla. Všechny suroviny zašleháme rovnoměrně, ale krátce.
S čokoládou pracujeme poměrně rychle, protože kakaové máslo začne po chvíli houstnout. Hotovou čokoládu naléváme lžící do suchých, silikonových formiček nebo papírových košíčků. Formičky naplníme skoro po okraj, protože hmota se ochlazením mírně „smrští“ a vznikne nám tak akorát prostor pro náplň. Kuličky náplně opatrně vložíme do mírně ztuhlé čokolády, v případě potřeby je můžeme zalít ještě malou vrstvou další čokolády. Dáme ztuhnout do lednice asi na 4 hodiny.
Jakmile je čokoláda úplně tuhá, vyloupneme tvary ze silikonových formiček a vložíme do papírových košíčků. Pokud čokoláda ještě úplně neztuhla a špatně se z formiček „vylupuje“ necháme ji v lednici ještě déle ztuhnout.Hořkou nebo mléčnou čokoládu můžete udělat také bez náplně a do formiček vložit celé loupané lískové oříšky, mandle, kousky datlí nebo plátky kokosu. Prostě cokoli máte rádi. :-)
Takovou čokoládu můžete udělat z více dávek ve formě tabulky. Jednoduše ji nalejete do jakékoli menší nádoby s rovným dnem a po ztuhnutí ji nalámete na nepravidelné kousky. Vypadá to velmi efektně.
Fantazii se meze nekladou. Nebojte se experimentovat, pokud máte rádi více sladkou chuť, můžete přidat více sladidla, nebo naopak ubrat. Hořkou i mléčnou čokoládu a různé náplně můžete také mezi sebou kombinovat dle libosti. Pokud plníte čokoládu do papírových košíčků, jejich povrch můžete po mírném zatuhnutí hezky nazdobit, třeba plátky mandlí, kokosem, semínky Goji, sezamu, bio kůrou z pomeranče apod.
Ať se Vám dílko podaří a přejeme dobrou chuť.