Recepty » Brownies

Brownies

Ingredience

Přísady na cca 50 kousků (5x5 cm)


Těsto:

  • přibližně 175 ml vody
  • 750 g vlašských ořechů, arašídů (mohou být i lístkové, kešu, para, …)
  • 250 g datlí bez pecek (čerstvé nebo sušené)
  • 125 g rozinek sultánek
  • 50 g karobu
  • 1 ampule (2 ml) máslovo-vanilkového aroma (např. od Dr. Oetker) nebo 1/4 čaj. lžičky vanilkových lusků (nebo jiné ochucovadlo s vanilkou - 1x vanilkový cukr)


Poleva:

  • 150 g datlí
  • 125 g kokosového tuky n. oleje
  • 50 g karobu
  • 125 ml vody
  • 40 g strouhaného kokosu

Postup

Příprava těsta:

  •  pokud používáme sušené datle, povaříme chvíli před užitím s trochou vody, než změknou
  •  rozmixujeme ořechy na prášek
  •  poté rozmixujeme / rozmělníme rozinky, aby vznikla konzistence pasty (pokud se smíchají rozinky s namletými ořechy, bude později snadné je vyjmout z mixéru, nebude se  hmota tak lepit)
  •  vše dáme do mísy, přidáme vanilkové aroma, karob, vodu, vše důkladně prohněteme jako při přípravě jiného těsta (v rukách, nebo za použití přístroje) 
  •  těsto poté formujeme např. do plechu 30x40 cm, nebo jiné vhodné pečící formy 


Poleva:

  •  rozpustíme kokosový tuk
  •  všechny přísady důkladně rozmixujeme, vyšleháme, aby vznikla pasta hladké konzistence

Těsto poté potřeme polevou, např. za použití “škrabky”, posypeme strouhaným kokosem a vložíme nejméně na hodinu do lednice, aby koláč držel tvar a dal se krájet.