Recepty » Datlový dezert bez cukru

Ingredience
Těsto:
- 450 g bílé mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 600 g vroucí vody
- 400 g sušených datlí bez pecky
- 210 g oleje
- 6 rovných lžiček kypřícího prášku
- 3 zarovnané lžičky sody
Krém:
- 0,8 -1litr smetany ke šlehání
- 400 g sušených datlí bez pecky
Ozdoba:
- trocha datlového sirupu
- karob
- hrubé plátky kokosu
- jahody
- lístky máty
Postup
Těsto:
Datle propláchneme v teplé vodě, dáme do misky, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme alespoň 20-30 min. namáčet, aby změkly.
Do druhé misky nasypeme mouku, prášek do pečiva a sodu. Vše promísíme.
Datle i s vodou, ve které se namáčely, rozmixujeme. Přidáme olej, promícháme a vlijeme do misky s moukou. Opět vše zamícháme.
Těsto přendáme do olejem vymazané velké formy nebo na plech, vložíme do ještě studené trouby a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.
Krém:
Datle dáme do misky, zalijeme vroucí vodou, necháme změknout zakryté 20-30 minut. Všechnu nadbytečnou vodu slijeme, přidáme smetanu ke šlehání a rozmixujeme do hladkého krému.
Po vychladnutí těsto rozřežeme podélně na 2-3 díly - záleží na velikosti a výšce použité formy k pečení. Jednotlivé vrstvy těsta potřeme krémem. Povrch ozdobíme podle fantazie.
V našem případě: zbylým krémem, hrubými plátky kokosu, jahodami a lístky máty.
Můžeme přelít zdravou „čokoládovou polevou“ - datlovým sirupem rozmíchaným s karobovým práškem.
Podle tvaru formy řežeme různé kousky dezertu. Pokud pečeme na plechu, můžeme nakrájet kostičky nebo třeba i trojúhelníky. Při použití dortové formy získáme krásný a zdravý dort.