Recepty » Stefanka

Stefanka

Ingredience

  • 1 litr mléka
  • ½ sklenice přírodního cukru
  • 1 sklenice hrubé krupice (nebo celozrnné špaldové krupice)
  • 2,5 - 3 balení (3 x 130 g) Bebe sušenek
  • 50 g másla
  • Možno přidat koření - mletá kurkuma, skořice, kardamom

 

Poleva:

  • 200 g másla
  • ½ sklenice přírodního cukru
  • 2 pol. lžíce instantní obilné kávoviny (Caro, Inka)
  • 1 lžíce karobu
  • 2 lžíce teplé vody
  • strouhaný kokos nebo cca 50 g plátků mandlí

Postup

Na dno hlubokého plechu rozložíme těsně vedle sebe Bebe sušenky.

Zahřejeme mléko, přidáme máslo, cukr, trochu kurkumy, skořice, event. mletého kardamomu. Zahříváme až do varu. Ztlumíme plamen a pomalu přisypáváme za stálého míchání krupici. Jakmile zhoustne, sundáme z ohně a ještě teplou kaši vylejeme na vrstvu sušenek. Rovnoměrně stěrkou rozetřeme po celé ploše.

Naskládáme nahoru druhou vrstvu sušenek těsně vedle sebe.

 

Poleva:

V menším hrnci rozpustíme máslo a přidáme cukr a vodu. Chvíli mícháme na mírném plameni, až se voda odpaří a poleva začne mírně houstnout. Potom odstavíme a pečlivě vmícháme obilnou kávu a karob, aby se neudělaly hrudky.

Ještě teplé nalejeme na horní vrstvu sušenek. Jakmile poleva trochu vychladne a ztuhne, posypeme ji strouhaným kokosem nebo plátky mandlí.

Dobrou chuť.