Recepty » Stefanka
Ingredience
- 1 litr mléka
- ½ sklenice přírodního cukru
- 1 sklenice hrubé krupice (nebo celozrnné špaldové krupice)
- 2,5 - 3 balení (3 x 130 g) Bebe sušenek
- 50 g másla
- Možno přidat koření - mletá kurkuma, skořice, kardamom
Poleva:
- 200 g másla
- ½ sklenice přírodního cukru
- 2 pol. lžíce instantní obilné kávoviny (Caro, Inka)
- 1 lžíce karobu
- 2 lžíce teplé vody
- strouhaný kokos nebo cca 50 g plátků mandlí
Postup
Na dno hlubokého plechu rozložíme těsně vedle sebe Bebe sušenky.
Zahřejeme mléko, přidáme máslo, cukr, trochu kurkumy, skořice, event. mletého kardamomu. Zahříváme až do varu. Ztlumíme plamen a pomalu přisypáváme za stálého míchání krupici. Jakmile zhoustne, sundáme z ohně a ještě teplou kaši vylejeme na vrstvu sušenek. Rovnoměrně stěrkou rozetřeme po celé ploše.
Naskládáme nahoru druhou vrstvu sušenek těsně vedle sebe.
Poleva:
V menším hrnci rozpustíme máslo a přidáme cukr a vodu. Chvíli mícháme na mírném plameni, až se voda odpaří a poleva začne mírně houstnout. Potom odstavíme a pečlivě vmícháme obilnou kávu a karob, aby se neudělaly hrudky.
Ještě teplé nalejeme na horní vrstvu sušenek. Jakmile poleva trochu vychladne a ztuhne, posypeme ji strouhaným kokosem nebo plátky mandlí.
Dobrou chuť.
Út 15.10. Jóga a meditace v Bohumíně