Recepty » Datlové kuličky s banánem

Datlové kuličky s banánem

Ingredience

  • 200 g sušených datlí
  • 4 ks sušených meruněk
  • 100 g mandlí
  • 100 g kešu ořechů
  • 1 banán
  • trochu mleté skořice a kardamomu (popř. malé množství sušeného mletého zázvoru pro lepší trávení)
  • na obalení podle výběru můžete použít např.: kokos, karob,
  • opražená či syrová semínka slunečnice nebo sezamu, plátky mandlí, nasekané pistácie…apod.

 

(Z uvedeného množství připravíme 25 kuliček o průměru asi 3 cm).

 

Postup

Datle a meruňky opláchneme. Datle rozkrojíme na poloviny,

meruňky na menší kousky a dáme do mističky.

Zalijeme je co nejmenším množstvím vody, jen tolik, aby byl jejich povrch zatopený.

Jde nám o to, aby změkly, ale aby nezůstala po nasáknutí ovoce přebytečná voda,

kterou bychom potom museli slévat. Lehce datle ve vodě přimáčkneme prsty.

Po hodině nebo dvou můžeme datle trošku promíchat a zase přimáčknout,

aby se všechny hezky nasákly vodou.

(Pozn. Pokud bychom dali vody více a potom ji museli slévat, přišli bychom zbytečně o část sladivosti datlí

a také jejich konzistence by byla po rozmixování pro těsto příliš řídká.)

 

Necháme stát asi 3 hodiny, nebo více.

 

Pečlivě rozmixujeme v mixéru najemno nejprve suché mandle, potom kešu ořechy.

Mixujeme je tak dlouho, až trošku zvlhnou a začnou se lepit ke stěně nádoby.

Jdou mixovat velmi snadno. Přendáme je do misky.

Poté se můžeme pustit do mixování předem namočeného ovoce.

V některých mixérech se datle špatně mixují. Pokud nemáme dobrý mixér pro tyto účely,

použijeme mixér tyčový. Vše smícháme dohromady, přidáme trochu mleté skořice a kardamomu.

 

Tvarujeme kuličky, do jejichž středu schováme kousek čerstvého banánu.

Obalování kuliček Vás bude bavit. Můžete vykouzlit různobarevné chuťové varianty.

Obalovat je můžete v karobu, kokosu, nadrobno nasekaných pistáciích,

opražených či syrových semínkách slunečnice, sezamu nebo třeba v plátcích mandlí.

Fantazii se meze nekladou.

 

Banán uprostřed kuličky chutná jako krém.  :-)

Na těchto kuličkách si nejen pochutnáte, ale také dodají našemu tělu mnoho minerálních látek a vitamínů.