Recepty » Datlové kuličky s banánem
Ingredience
- 200 g sušených datlí
- 4 ks sušených meruněk
- 100 g mandlí
- 100 g kešu ořechů
- 1 banán
- trochu mleté skořice a kardamomu (popř. malé množství sušeného mletého zázvoru pro lepší trávení)
- na obalení podle výběru můžete použít např.: kokos, karob,
- opražená či syrová semínka slunečnice nebo sezamu, plátky mandlí, nasekané pistácie…apod.
(Z uvedeného množství připravíme 25 kuliček o průměru asi 3 cm).
Postup
Datle a meruňky opláchneme. Datle rozkrojíme na poloviny,
meruňky na menší kousky a dáme do mističky.
Zalijeme je co nejmenším množstvím vody, jen tolik, aby byl jejich povrch zatopený.
Jde nám o to, aby změkly, ale aby nezůstala po nasáknutí ovoce přebytečná voda,
kterou bychom potom museli slévat. Lehce datle ve vodě přimáčkneme prsty.
Po hodině nebo dvou můžeme datle trošku promíchat a zase přimáčknout,
aby se všechny hezky nasákly vodou.
(Pozn. Pokud bychom dali vody více a potom ji museli slévat, přišli bychom zbytečně o část sladivosti datlí
a také jejich konzistence by byla po rozmixování pro těsto příliš řídká.)
Necháme stát asi 3 hodiny, nebo více.
Pečlivě rozmixujeme v mixéru najemno nejprve suché mandle, potom kešu ořechy.
Mixujeme je tak dlouho, až trošku zvlhnou a začnou se lepit ke stěně nádoby.
Jdou mixovat velmi snadno. Přendáme je do misky.
Poté se můžeme pustit do mixování předem namočeného ovoce.
V některých mixérech se datle špatně mixují. Pokud nemáme dobrý mixér pro tyto účely,
použijeme mixér tyčový. Vše smícháme dohromady, přidáme trochu mleté skořice a kardamomu.
Tvarujeme kuličky, do jejichž středu schováme kousek čerstvého banánu.
Obalování kuliček Vás bude bavit. Můžete vykouzlit různobarevné chuťové varianty.
Obalovat je můžete v karobu, kokosu, nadrobno nasekaných pistáciích,
opražených či syrových semínkách slunečnice, sezamu nebo třeba v plátcích mandlí.
Fantazii se meze nekladou.
Banán uprostřed kuličky chutná jako krém. :-)
Na těchto kuličkách si nejen pochutnáte, ale také dodají našemu tělu mnoho minerálních látek a vitamínů.