Recepty » Tvarohový dort zdobený ovocem s agarovou polevou

Ingredience
KORPUS I. (bezlepkový):
- 150 g rýžové mouky
- 150 g pohankové mouky
- 100 g ghí (přečištěného másla) nebo normálního másla
- 250 ml rýžového, mandlového nebo běžného mléka
- 1-2 čaj. lžičky karobu
- 1 čaj. lžička mleté kurkumy
- 250 - 300 g kvalitního cukru (např. Panela, Rapadura, Muscovado, apod.)
- 25 g prášku do pečiva bez fosfátů
KORPUS II. :
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ghí nebo másla
- 250 - 300 g kvalitního cukru
- 200 - 250 ml rýžového, mandlového nebo běžného mléka
- 1 - 2 čaj. lžičky karobu
- 1 čaj. lžička mleté kurkumy
- 25 g prášku do pečiva bez fosfátů
NÁPLŇ Z DOMÁCÍHO TVAROHU:
- 5 l syrového mléka, nebo baleného (bez homogenizace a vysoké pasterizace)
Z tohoto množství mléka získáme 1 kg tvarohu.
- 5 citrónů
- 300 g tužšího medu nebo více, podle chuti
- 250 g másla
- trochu kurkumy
AGAROVÁ POLEVA S OVOCEM:
- 2 - 3 čajové lžičky kvalitního přírodního agaru z mořské řasy
- např. vločky zn. Sunfood)
- 200 ml vody
- čerstvé ovoce k rozmixování podle chuti a vkusu
- lístky čerstvé máty a ovoce na ozdobu
Postup
KORPUSY:
Do mísy dáme všechny suché ingredience a dobře promísíme.
Potom přidáme zbytek surovin a zamícháme. Těsto je mírně řidší.
Nalejeme hned do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 st. a pečeme asi 20-25 minut.
Doba pečení korpusů se může v závislosti na typu Vaší trouby mírně lišit.
Po 20 min. můžeme zkusit propíchnout špejlí střed těsta na několika místech.
Pokud se těsto na špejli nelepí je hotové. Taky obvykle již upečené těsto hezky zavoní.
Dříve, než za 20 min., troubu neotvíráme, mohli bychom narušit nakynutí těsta.
Upečený korpus necháme vychladnout.
NÁPLŇ Z DOMÁCÍHO TVAROHU:
Pět litrů mléka nalejeme do většího hrnce a přivedeme k varu.
Jakmile zavaří, přidáme vymačkanou šťávu z pěti citrónů,
a ještě krátkou chvíli - asi 1 minutu povaříme. Pokud se mléko nesrazí,
přidáme více citrónové šťávy. Krátce přecedíme - nejlépe přes plátno
a vysypeme tvaroh hned do misky, aby z něj nevyteklo příliš mnoho syrovátky.
Potom by byl příliš hustý, spíše jako sýr.
Po vychladnutí do něj postupně přidáme máslo,
kurkumu a med a vyšleháme do co nejhladší konzistence.
Domácí tvaroh a způsob jeho výroby nám neumožňuje vytvořit úplně hladký krém,
jako z průmyslově vyráběného tvarohu, obvykle nám zůstanou maličké hrudky.
Avšak nutriční hodnota tvarohu z domácího mléka takto vyrobeného je nesrovnatelná.
Náplň nemusí předem tuhnout v lednici, je prakticky hned pevná.
Pokud máte rádi hladké náplně, můžete použít kupovaný tvaroh
a vytvořit si vlastní náplň např. z pudinku, másla a tvarohu.
AGAROVÁ POLEVA S OVOCEM:
Podle své fantazie a chuti můžete použít prakticky jakékoli čerstvé ovoce pro vrchní vrstvu dortu.
Ovoce nakrájíme na menší kousky, rozmixujeme a poté přidáme uvařený agar.
Po mírném ztuhnutí navrstvíme na tvarohovou část dortu.
Ozdobíme plátky nebo kousky různě barevného ovoce
a jeho povrch můžeme mírně potřít zbylým čistým agarem s vodou, aby nám neosychalo.
Agar na rozmixované ovoce je úmyslně hustší, než říká návod,
protože některé druhy ovoce způsobují, že agar hůře tuhne.
Na vrchní průhlednou vrstvu pouze z vody (nebo ovocné šťávy)
a řasy však můžeme použít agaru méně, podle návodu.
Suroviny jsou spočítány na velikost formy o průměru 28 cm