Recepty » Muffiny
Ingredience
Upéci bezvaječné muffiny můžeme na základě receptu, který se jmenuje 3-2-1 podle podílu jednotlivých ingrediencí.
- 3 díly (šálky) polohrubé mouky (můžeme smíchat napůl bílou polohrubou mouku s celozrnnou špaldovou moukou
- 2 díly (šálky) podmáslí nebo kefírového mléka (vegani mohou použít sójakyšku)
- 1 díl (šálek) přírodního nerafinovaného cukru
- ½ dílu (šálku) slunečnicového nerafinovaného oleje
- prášek na pečení bez fosfátů
- pro aroma můžeme přidat trošku přír. vanilky nebo strouhanou kůru z bio citronu
Postup
Všechny ingredience smícháme. Košíčky vložíme do formy na muffiny-s důlky. Naplníme je ze 2/3 jejich objemu-ne více, aby nám po vykynutí neutekly z košíčků. J
Pečeme na 180 st., cca 20-25 minut dozlatova.
Z tohoto množství uděláme asi 24 muffinů.
Ozdobit je můžeme po upečení polevou, krémem, ovocem s želé apod.
Tento recept se jmenuje 3-2-1 a je docela univerzální a může být základem pro výrobu mnoha sladkostí. Pro výrobu perníku přidáme perníkové koření, karob nebo kakao, popř. ořechy.
Pro dorty těsto upečeme v kulaté formě, rozkrojíme na 2 nebo 3 části, mezi které namažeme různé druhy krémů a povrch ozdobíme. Další variantou může být také buchta na plech s ovocem. Na upečenou buchtu můžeme dát jakýkoli krém, na něj naskládat nakrájené ovoce, které můžeme přelít želé.
Do těst na muffiny a buchty můžeme libovolně podle chuti přidávat ořechy, mandle, rozinky, kousky čokolády nebo ovoce.