Recepty » Datlový dezert bez cukru

Datlový dezert bez cukru

Ingredience

Těsto:

  • 450 g bílé mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 600 g vroucí vody
  • 400 g sušených datlí bez pecky
  • 210 g oleje
  • 6 rovných lžiček kypřícího prášku
  • 3 zarovnané lžičky sody

Krém:

  • 0,8 -1litr smetany ke šlehání
  • 400 g sušených datlí bez pecky

Ozdoba:

  • trocha datlového sirupu
  • karob
  • hrubé plátky kokosu
  • jahody
  • lístky máty

Postup

Těsto:

Datle propláchneme v teplé vodě, dáme do misky, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme alespoň 20-30 min. namáčet, aby změkly.

Do druhé misky nasypeme mouku, prášek do pečiva a sodu. Vše promísíme.

Datle i s vodou, ve které se namáčely, rozmixujeme. Přidáme olej, promícháme a vlijeme do misky s moukou. Opět vše zamícháme.

Těsto přendáme do olejem vymazané velké formy nebo na plech, vložíme do ještě studené trouby a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

 

Krém:

Datle dáme do misky, zalijeme vroucí vodou, necháme změknout zakryté 20-30 minut. Všechnu nadbytečnou vodu slijeme, přidáme smetanu ke šlehání a rozmixujeme do hladkého krému.

Po vychladnutí těsto rozřežeme podélně na 2-3 díly - záleží na velikosti a výšce použité formy k pečení. Jednotlivé vrstvy těsta potřeme krémem. Povrch ozdobíme podle fantazie.

V našem případě: zbylým krémem, hrubými plátky kokosu, jahodami a lístky máty.

Můžeme přelít zdravou „čokoládovou polevou“ - datlovým sirupem rozmíchaným s karobovým práškem.

Podle tvaru formy řežeme různé kousky dezertu. Pokud pečeme na plechu, můžeme nakrájet kostičky nebo třeba i trojúhelníky. Při použití dortové formy získáme krásný a zdravý dort.