Recepty » Khičrí (červená čočka nebo mungo fazolky s rýží)

Khičrí (červená čočka nebo mungo fazolky s rýží)

Ingredience

4 porce přílohy nebo 2 porce hlavního jídla

Základní verze:

  • 100gr červené loupané čočky (nebo loupaných žlutých mungo fazolek, popř. loupaný bílý urid dál)
  • 100 g rýže (nejlépe Basmati)
  • 150 g másla, ghí nebo trochu oleje
  • 1 lžička černého hořčičného semínka
  • 1 lžička indického kmínu (džíra)
  • česnek, cibule (možno nahradit kořením Asafoetida)
  • 1 – 1,5 lžičky satva masaly, nebo jiného oblíbeného koření

Do výživnější verze khičrí můžeme dodat:

  • 1 větší nastrouhanou mrkev + čerstvou pažitku (nebo krájené zelené fazolky, rajčata či jinou oblíbenou zeleninu)
  • kousek čerstvého másla (nebo trochu kokosového mléka)

Postup

základní verze:

Čočku i rýži propláchneme na sítku a vaříme v osolené vodě společně v jednom hrnci do měkka asi 30 minut.

Mezitím na ghí, másle nebo oleji osmahneme nejprve černé hořčičné semínko a džíru.

Pozor aby se koření nepřipálilo. Potom přidáme velmi nadrobno nakrájený česnek a vše dozlatova osmahneme. Místo česneku můžeme použít koření asafoetida.

Pokud chceme, můžeme přidat i svou oblíbenou směs koření. Hrnec na chvíli odstavíme z ohně, přidáme trošku vody (stačí 1 čaj. lžička), směs mletého koření a chvíli osmahneme, než se voda odpaří.

Takto připravenou kořenící směs vmícháme do uvařené čočky s rýži a chvíli provaříme.

Jako hlavní výživnější jídlo:

Pokud chceme z khičrí vytvořit hlavní jídlo dne - např.oběd, nebo potřebujeme dodat ještě více výživy a to vše v jednom hrnci, vaříme khičrí společně se zeleninou, přidáme více tuku a oblíbenou kořenící směs.

Komentář:

Že se khičrí opravdu dobře tráví, poznáte tak, že již za pár hodin po snězení pocítíte opět hlad.

Je mnoho variant jak jíst tento - pro naše tělo úžasný pokrm.

Pro jeho nízké nároky na metabolismus, je výhodné jíst khičrí v jeho základní verzi jako samostatné hlavní jídlo např. v době nemoci, rekonvalescence, čištění těla, potížemi s trávením.

Výhodné bude také pro osoby s od přírody pomalejším trávením nebo pro starší jedince. Také pokud chcete zhubnout, bude pro Vás khičrí s malým množstvím přidaného tuku velmi dobrým prostředkem. Tělo se vyživí, ale současně se může čistit i hubnout.

K obědu se podává jako příloha k dušené zelenině (základní verze)

nebo jako menší samostatné jídlo – např. snídaně nebo večeře.

Jako menší jídlo je chutné také s trochou zeleninového salátu, či čerstvou zel. oblohou.

Pokud ke khičrí přidáme svou oblíbenou zeleninu, použijeme více tuku a koření, nastrouhaný sýr nebo tofu, ev. pár lžic bílého jogurtu, může sloužit jako výživné hlavní jídlo.

Pro více fyzicky pracující nebo cvičící osoby nebo prostě jen tam, kde potřebujeme dodat sílu a hmotu a mnohem více výživy, použijeme k vaření khičrí luštěninu zvanou Urid (urad) dál.

Je to drobná bílá luštěnina tvarově podobná mungo fazolkám. Loupaná má bílou barvu, se sloupkou je černá. Je vysoce výživná.

Pro lepší trávení je výhodnější použít loupaný (bílý) urid dál a pro dobré vstřebání živin přidat koření. K Urid dálu je dobré také používat koření Asafoetida (hing), nebo zázvor.