Recepty » Vegetariánský Boršč

Vegetariánský Boršč

Ingredience

4-5 porcí

 

  • 1 menší mrkev
  • ¼ malého celeru
  • 1 malá petržel
  • 1 větší řepa
  • 2 střední brambory
  • 2 střední rajčata
  • 70 g bílého hlávkového zelí
  • 2 kostky zeleninového bujónu +1,5 litru vody
  • nebo 1,5 litru vývaru z čerstvé zeleniny
  • 3 opečené sójové párky nebo 1 balení (cca 170 g) uzeného tofu
  • troška sójové omáčky bez glutamátu (nemusí být)
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 kuliček nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • sůl, pepř – dle chuti
  • 3 lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
  • 1 malá zakysaná smetana nebo sójová smetana s troškou citrónové šťávy
  • sekaná čerstvá petrželka nebo kopr na ozdobu

Postup

Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky velké cca 1 - 1,5 cm nebo na jiné tvary. Zelí nakrájíme na nudličky.

Řepu je lepší nakrájet na ještě menší kousky než ostatní zeleninu, protože se déle vaří. Pokud máte WS struhadlo, můžete ji nastrouhat také na středně velké nudličky.

Zvlášť do misky si nakrájíme brambory a rajčata, ty budeme přidávat do polévky trochu později.

Mezitím dáme vařit vodu se zel. bujónem a celým kořením.

Na oleji krátce orestujeme papriku, římský kmín a trochu mletého černého pepře. Hrnec na chvíli odstavíme a přidáme malé množství vody a nakrájenou zeleninu, mimo rajčat a brambor.

Zeleninu restujeme na oleji, za občasného promíchání.

 

Po chvíli ji zalejeme připraveným vývarem a vaříme v přikrytém hrnci, dokud není zelenina poloměkká. Potom přidáme brambory s rajčaty a vaříme, až je všechna zelenina měkká.

Zatímco se polévka vaří, opečeme na oleji na kolečka nakrájené sójové párky nebo tofu na kostičky. Můžeme je zakápnout trochou sójové omáčky. Během opékání občas promícháme.

Když máme polévku uvařenou, přidáme do ní opečené párky nebo tofu. Podle potřeby ještě můžeme dochutit solí a pepřem.

Při podávání na talíři polévku přizdobíme trochou kysané smetany a zelenou čerstvou natí.

Jako hlavní chod můžeme polévku podávat s plackami čápátí nebo s celozrnným pečivem.

Dobrou chuť.

 

 

 





Zasílání připravovaných akcí na e-mail: Přihlásit se k odběru