Recepty » Gulab Jamun

Gulab Jamun

Ingredience

  • 1 balení sušeného mléka
  • 1 kg přírodního cukru
  • nerafinovaný slunečnicový olej na smažení
  • horká voda
  • troška mletého kardamomu

Postup

Do misky nasypeme 1/3 balení sušeného mléka. Po trošce přidáváme horkou,

ale ne vařící vodu. Hněteme tak dlouho, až získáme hmotu,

která se dá tvarovat do kuliček a nebude se nám v rukou lepit.

Konzistenci můžeme vyzkoušet tak, že vezmeme trošku hmoty do ruky

a silně ji několikrát rozmáčkneme v dlani. Pokud je těsto jakoby "gumové“,

tvarujeme jej do kuliček.

Potom stejným způsobem zpracujeme ještě nadvakrát zbytek sušeného mléka.

Postupné zpracování zabrání vysušování hmoty v misce.

(Je to velmi důležité, protože pokud bychom těsto zpracovali najednou,

oschlo by a nemohli bychom potom vytvarovat kvalitní kuličky,

které by se nám při pozdějším smažení v oleji nerozpadávaly).

 

Do hrnce dáme vařit asi 3 litry vody. Do ní přidáme mletý kardamom.

Pomáhá v trávení cukrů a také dodá kuličkám výbornou chuť.

Když voda zavaří, sundáme hrnec z ohně a přidáme všechen cukr.

Nemícháme, necháme jej ležet na dně hrnce,

aby mohl v kontaktu s horkým dnem trochu zkaramelizovat

a dodat kuličkám příjemně karamelovou chuť.  

 

Do hrnce nalejeme olej, který zahřejeme na mírném ohni.

Hotové kuličky do něj vložíme a pomalu smažíme do zlatova.

Jemně mícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu hrnce

a osmažily se nám hezky rovnoměrně.

Je velmi důležité smažit Gulab jamuny jen v mírně zahřátém oleji.

Tehdy nám zůstanou hezky měkké, jak potřebujeme. V horkém oleji mohou ztvrdnout.

 

Zlaté Gulab jamuny vytahujeme z oleje pomocí sítka

a přendáme je do hrnce s vodou a cukrem.

Necháme je minimálně 2 hodiny v cukrové vodě, aby nasály sladkou karamelovou chuť.

Nejlepší je nechat kuličky v hrnci přes noc.

Nakonec vyndáme kuličky z vody a máme hotovo.

Je to opravdová delikatesa.





Zasílání připravovaných akcí na e-mail: Přihlásit se k odběru