Recepty » Placky Čápátí

Placky Čápátí

Ingredience

  • 350 gr celozrnné jemně mleté mouky ( můžeme také smíchat bílou mouku s celozrnnou napůl )
    Mouku můžeme použít špaldovou, žitnou, pšeničnou, ječnou v jakémkoli poměru, podle chuti
  • 175 ml vody
  • sůl
  • kurkumu
  • můžeme přidat také trochu koření adžvajen pro trvanlivost těsta

Postup

Tyto placky jsou svělou alternativou našeho pečiva. Neobsahují žádné kypřící látky.

Jsou výborné k polévkám, jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo třeba jako snídaně či svačiny s pomazánkou, sýrem a zeleninou. Můžete z nich vytvořit také wrapy, plněné zeleninou, tofu apod.

Nejlepší je alespoň jednou vidět v praxi, jak se placky dělají, protože není až tak snadné připravit opravdu dobré čápátí. Výsledek však stojí za tu námahu a placičky si doslova zamilujete. Ideálně by se Vám měly placky při pečení na pánvi nafukovat. Pokud se Vám to hned nepodaří, je to v pořádku. Říká se, že komu se placky vždy povedly, ten je ještě nikdy nedělal. :-)
Vyžaduje to cvik.

Smícháme mouku se solí a popř. kurkumou (pokud chceme mít placky hezky nažloutlé).
Uděláme do mouky důlek a postupně doléváme vodu. Poměr mouky a vody je pouze orientační, každá mouka je jiná.
Cílem je vypracovat hladké, nelepivé těsto.
Důkladné zpracování je velmi důležité, s těstem si můžeme doslova hrát. Pokud máme těsta více, můžeme jej rozdělit na dvě části a ty samostatně zpracovat. Pokud těsto ještě lepí, přidáváme postupně mouku, nebo naopak trošku vody. Snadnější je určitě dodat chybějící mouku, než zapracovat do tuhého těsta vodu.
Na to je potřeba nejlépe silná mužská ruka. :-)

Vypracované těsto postupně rozdělíme na kuličky ve velikosti zeleného vlašského ořechu, které v dlani ještě chvíli prohněteme.
Z kuličky vytvoříme v dlaních váleček, který dlaněmi připlácneme a zase znovu srolujeme a opět prohněteme zpět do kuličky.
Tento postup zopakujeme alespoň 3x.
Nakonec z válečku krouživými pohyby dlaní proti sobě vytvoříme mírně zploštělou placku.
Zahladí se tím jizvy na okrajích, které by později způsobily, že se placky nebudou nafukovat.

Placku rozválíme na tlouštku cca 3-4 mm.

Mezitím necháme rozpálit železnou plotýnku nebo teflonovou pánvičku (bez tuku). Oheň by měl být středně silný.
Položíme na pánev rozválenou placku. Opékáme jen krátce, aby spodní strana oschla, ale aby se nevytvořily nahnědlé skvrnky.
Poté obrátíme na druhou stranu a opékáme až do vytvořeních nahnědlých, nikoli černých skvrnek.

Pokud jsme těsto dobře vypracovali, začíná se čápátí v těchto místech mírně nafukovat.
Potom čápátí obrátíme na stranu, kterou jsme opékali jako první. Můžeme počkat až se sama nafoukne nebo ji velmi jemně přitlačit obracečkou. To pomůže jejímu nafouknutí. Ale buďte opatrní, abyste placku neprotrhli, tlačte opravdu velmi jemně.

Na pánvičce se čapátí pěkně propeče. Že je hotové, poznáte podle nahnědlých "puchýřků" po obou stranách.
Placky jednu po druhé, ihned po opečení, potíráme kouskem másla nebo olejem a sládáme na talíř, namazanou stranou k sobě.
Přiklopíme je druhým talířem, aby nám neoschly a nevychladly.

Čapátí je nesmírně chutné, ale úplně nejlepší je ještě teplé.
Na příbory můžete zapomenout – jí se rukama. Indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku.

Pokud placky zabalíte po vychladnutí do sáčku nebo necháte přiklopené talířem, aby neoschly, můžete je jíst i druhý den. Třeba jako snídani, či svačinu, namísto běžného pečiva.





Zasílání připravovaných akcí na e-mail: Přihlásit se k odběru