Články » Vegetariánství: "ano" - ale jak začít?

„Myšlenka vegetariánství se mi líbí, ale to není nic pro mě, já se bez masa neobejdu.“ 

 Vegetariánství:

„Ano, vegetariánství zní moc dobře, ale asi to nedokážu, maso si ráda dopřeju, a navíc ve svém okolí bych nenašla pochopení.“

Ve své praxi se často setkáváme s takovými postoji lidí vůči vegetariánství, je to docela běžné. A není se čemu divit, já sama a mnoho mých přátel jsme nebyli výjimkou. Mnohdy to ani není nedostatkem silné vůle, ale spíše naší připoutaností k chuti masa a navyklému jídelníčku, strachem z nepochopení ze strany našich blízkých aj.

Proč je pro osobu zvyklou jíst maso těžké změnit svůj jídelníček na vegetariánský – člověk si vybírá takový druh jídla, který odpovídá jeho stavu vědomí. Védy (knihy starobylé moudrosti) rozlišují tři druhy kvalit, ve kterých se může nacházet naše vědomí – dobro, vášeň, a nevědomost. Potraviny v kvalitě nevědomosti jsou např. maso, ryby, drůbež, alkohol apod. Taková potrava přináší bolest, nemoci a špatnou karmu. Potraviny v kvalitě vášně jsou jídla, která jsou příliš hořká, kyselá, slaná, pálivá, ostrá, suchá a horká. Taková jídla jsou příčinou těžkostí, utrpení a nemocí. Potraviny v kvalitě dobra prodlužují život, očišťují a přinášejí sílu, zdraví a spokojenost. Do této kategorie patří mléčné produkty, cukr, rýže, obilí, luštěniny, ovoce a zelenina. Podle stavu našeho vědomí více či méně inklinujeme k jednomu z těchto druhů potravy.

Čili pokud se necítíme být připraveni na změnu našeho jídelníčku, cesta nucení se není východiskem. Nejdříve bychom se měli postarat očistit a povznést naše vědomí. Jakmile to uděláme, sami přirozeně pocítíme, co je opravdu naší potravou a uvidíme, že už nám nebude chutnat to, co je horší, mrtvé, zkažené a nečisté. 

A jak můžeme povznést své vědomí? Například skrze pravidelnou meditaci s mantrou. Taková meditace očišťuje naše vědomí a srdce, což zapříčiní, že se také očistí smysl chuti a pohled na svět. Je to snadná a příjemná metoda. Sama můžu citovat svůj příklad – na začátku, když jsem se dozvěděla o vegetariánství, se mi ta myšlenka moc líbila, ale uvědomovala jsem si, že se jistých pokrmů nedokážů vzdát. Ale řekla jsem si, nebudu se nutit, všechno postupně, budu meditovat a uvidíme. Po krátké době pravidelného meditování jsem se nestačila divit, odvnitř jsem pocítila, že již ty pokrmy, kterých jsem myslela, že se nikdy nevzdám, nedokážu pozřít. Najednou jsem cítila jiné chuťové potřeby. Již jsem se do vegetariánství nemusela nutit, ba naopak, přišlo mi to naprosto přirozené. A tak to fungovalo i u mých meditujících známých, dokonce ti, kteří se považovali za opravdové „masaře“ a při myšlence na vegetariánství tvrdili, že to je nemožné, stačilo nějakou dobu meditovat a teď jsou z nich zapřísáhlí vegoši. Všechno přišlo samo a přirozeně s meditací. Opravdu to funguje! 

Kromě toho, pokud začneme meditovat, získáme si tak nové kamarády, pro které je vegetariánství samozřejmostí, a to má také nemalý vliv a inspiraci na nás. Vždy je snažší, když nacházíme ve svých blízkých podporu a inspiraci pro to, co děláme.